Siri 1 – MSAF In Early Days

1st MSAF President
Royal Kelantan Air Carnival 2004
The 1st Secretary
Royal Kelantan Air Carnival 2005

RKAC2007

Rohaizi Mengiringi Tuanku Al-Sultan Kelantan
Royal Kelantan Air Carnival 2007

Persekutuan Sukan Udara Malaysia yang ditubuhkan pada 2003 tidak mengambil masa yang lama untuk diangkat sebagai sebuah Persekutuan yang dihormati oleh masyarakat penggiat sukan udara di Malaysia. Setiausaha PERSUMA (MSAF) Sdr Rohaizi Md Hussin telah memainkan peranan yang sangat aktif bersama-sama Presiden Kol (B) Zakaria Salleh bagi memastikan PERSUMA diiktiraf sebagai penaung (governing body) sukan udara di Malaysia. PERSUMA melalui Setiausahanya telah menganjurkan pelbagai aktiviti yang berprestij bagi meyakinkan penggiat sukan udara di  Malaysia bahawa ia adalah sebuah Persekutuan yang mampu menjulang Industri Sukan Udara di Malaysia.

Karnival Udara Diraja Kelantan 2004, 2005 dan 2007 merupakan satu-satunya siri karnival udara yang mendapat perkenan Kebawah Duli Tuanku Al-Sultan Kelantan bagi menggunakan status Diraja. Ini telah meletakkan satu tanda aras tertinggi bagi Karnival Udara di Malaysia.

Karnival Udara yang melibatkan semua cabang sukan udara di Malaysia pada ketika itu dan badan-badan kerajaan seperti Polis, Tentera dan Bomba masih menjadi bualan rakyat negeri Kelantan sehingga hari in. Ia telah mencetuskan satu fenomena baru  khususnya bagi rakyat Negeri Kelantan serta rakyat Malaysia dan Indonesia amnya.

Segala usaha dan komitment yang tidak berbelah bagi serta disulami keringat yang mengalir akhirnya membuahkan hasil apabila PERSUMA benar-benar dihormati dan disanjungi oleh semua penggiat sukan udara di Malaysia.

Semoga Karnival Udara yang berprestij seperti ini dapat terus dianjurkan oleh MSAF  bagi memajukan sukan udara di Malaysia.

“Kemercu Angkasa”

(Tagline Persuma yang telah menjadi sejarah)

Nota kaki: “Biarkan Gambar Berbicara”

__________________________

Coming Up next : Siri 2 – “Buleleng Fly in 2006”

Rujukan : http://www.rsfc.com.my/BULphotos.html

Buleleng Fly In 2006
The biggest MSAF Aircraft Formation

Author: satumalaysia

Flying Paramotor since year 2000. Holding 2 Malaysia Book of Record in Paramotor. Highest achivement is being Jury President in 10th FAI World Paramotor Championship and Became CIMA bureau member for 3 years.